Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, jaki doskonale połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Na ogół jest tak, że najpoprawniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o słusznej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość dobrze z serem, w związku z tym zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.